Samlokaliseringen av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen på Campus Ås var på sin tid den største samlede utbyggingen i universitets- og høgskolesektoren.
Firma: Fabel Arkitekter
Byggherre: Statsbygg
Areal nybygg: 63.000 m²
Min rolle: På dette prosjektet jobbet jeg med interiørdesign-oppsett for alle bygningene; inkludert 3D visualiseringer. Bortsett fra laboratoriene, som var spesialisert.
Vi bestemte at rødt skulle være hovedfargen som ble brukt i møblene.
Fargepaletten måtte være i balanse med resten av bygget. Belysningen var også veldig viktig med temaet for prosjektet. Ulike røde toner ble også brukt for å skape harmoni eller kontrast i ulike rom.
Jeg jobbet også med tekniske utfordringer; problemløsning på mange nivå og spesielt kravspesifikasjonene for møbler i prosjektet. Jeg brukte programmer som: BIM360, Revit, Dynamo, Solibri, dRofus, SketchUp, V-Ray, Photoshop og InDesign.
Sameksistens mellom mennesker og dyr har alltid vært utfordrende i forhold til smitteproblematikk. Globaliseringen har gjort utfordringene enda større og mer sammensatte. Norge skal være ledende innen forskning og undervisning på biotrygghet, biosikkerhet og smitteberedskap. Derfor vedtok Stortinget å investere i et nytt anlegg for det veterinærmedisinske fagmiljøet.
Her skal det håndteres biologisk materiale med svært alvorlig skadepotensiale. Samtidig skal flere fagmiljøer slås sammen for å finne tverrfaglige løsninger på komplekse, globale matressurs-utfordringer. Og store bygninger skal tilpasses et universitetsanlegg med lange tradisjoner.
Anlegget er laget med tanke på maksimal sikkerhet for folk og dyr. Samtidig skal alle rom – fra staller, fjøs, bur, akvarier, laboratorier, undervisningsrom, kontorer, obduksjonsrom, bibliotek, kantine og dyrehospital – også fungere optimalt både som studie- og arbeidsmiljø for 690 studenter og 855 ansatte.
Løsningene er fleksible, fremtidsrettede, og innfrir krav til funksjonalitet, arealeffektivitet, arbeids- og læringsmiljø.
Gode bygningstekniske løsninger og avanserte tekniske installasjoner sørger for at de høge krava til smittevern blir fulgt. De sørger også for gode arbeidsforhold for de som skal jobbe, forske og studere der. Både tilsette og studentar får tilgang til forskings-, laboratorie- og undervisningsfasiliteter i verdensklasse. Praktiske lokaler og teknisk avansert utstyr sikrer god dyrehelse både for fiskerinæringa, landbruket og sports- og familiedyr.